Juist bij een crisis is grip op Finance essentieel

Veel ondernemers maken dankbaar gebruik van de reddingsboei van de Nederlandse overheid in deze moeilijke tijden. De NOW-regeling zorgt ervoor dat velen hun hoofd boven water kunnen houden. Om deze tegemoetkoming te ontvangen moet alles administratief natuurlijk wel tiptop in orde zijn.

Nu de cyclus van de accountantscontrole ook weer voor de deur staat, kan het zijn dat de stress behoorlijk toeneemt op de financiële afdeling. Bovendien ligt bij veel bedrijven de lat op dit moment extra hoog: in financieel onzekere tijden is het heel belangrijk om alle inkomsten en uitgaven haarscherp in beeld te hebben en op tijd bij te sturen.

Kortom: het is spitsuur bij de financials in bijna ieder bedrijf. Ben je leidinggevende van deze noeste werkers, houd dan goed in de gaten hoe iedereen in zijn of haar vel zit.  Laat de spanning niet te hoog oplopen en neem op tijd maatregelen. Een paar ideeën:

  • Stimuleer het tussentijds opnemen van een snipperdag, waarop even bijgetankt kan worden. Uiteraard gespreid met collega’s, zodat er niet al teveel werk blijft liggen dat dan later weer moet worden ingehaald.
  • Help bij het prioriteren: misschien kunnen sommige vragen of klussen wél even wachten tot een wat rustiger moment.
  • Wordt er veel thuisgewerkt? Houd juist op afstand voldoende contact, dan houd je de medewerkers gemotiveerd en voorkom je afdrijven van het werk. Misschien heb je iets aan onze tips!
  • Zijn er misschien extra handen en hoofden nodig? Dan is het goed om te weten dat wij ervaren financiële professionals op de plank hebben liggen, die hierbij voor korte én langere tijd ondersteuning kunnen bieden.

Wil je extra power in je administratie of even sparren over mogelijke oplossingen? Neem dan gerust contact met ons op!

IT-ers zijn onze rots in de branding

Al dat digitale vergaderen en thuiswerken vraagt behoorlijk wat van iedereen, maar zeker van de IT-afdelingen. Met name de IT Servicedesks hebben al maandenlang hun handen vol aan het oplossen van verbindingsproblemen en automatiseringsvragen van collega’s. Dat luistert natuurlijk nauw op dit moment: het grootste deel van de zakelijke wereld speelt zich nu online af.

Wees zuinig op je IT-ers

Let erop dat de werkdruk bij je IT-rotsen in de branding niet te hoog oploopt. Je kunt deze gewaardeerde krachten op verschillende manieren ondersteunen in deze moeilijke tijden:

  • Besteed extra aandacht aan persoonlijk contact, zeker als ook zij vanuit huis moeten werken. Lees in ons andere artikel onze tips om eenzaamheid te voorkomen.

  • Stimuleer het tijdig nemen van pauzes en dan ook écht even weg zijn van de werkplek. Maak duidelijk dat eten achter je toetsenbord not done is. Er komen niet alleen kruimels in je toetsenbord, maar je hebt ook letterlijk afstand van je werk nodig om weer op te laden. Het maken van een ommetje of even in beweging komen bij een pingpongtafel zijn dus een prima idee!

  • Voorkom ziekteverzuim door tijdig voor extra ondersteuning te zorgen. Astorium heeft professionals in de kaartenbak, die tijdelijk óf vast je automatiseringsafdeling weer op peil kunnen brengen. Ben je benieuwd wat wij hierin kunnen betekenen? Neem vrijblijvend contact met ons op!

Eenzaamheid is nu ook HR-thema

Eenzaamheid

Onderzoek van het CBS wees het uit, en bevestigde wat wij eigenlijk zelf ook al voelden: de grootste impact van corona ligt niet op het gebied van gezondheid en financiën, maar vooral op het sociale vlak. De afgelopen maanden is iedereen noodgedwongen zoveel mogelijk in de veilige thuisbubbel gebleven. Familiebezoekjes, verjaardagen, borrels, eindexamenfeestjes, rouwen en trouwen: het kon niet, of in een heel klein gezelschap. En dat hakt erin!

Het gemis aan gezelschap is niet alleen privé voelbaar

Ook op het werk geven veel mensen aan dat zij de dagelijkse live contacten met collega’s zeer missen. Dat is niet zo verwonderlijk, want die contacten zijn ten opzichte van vroeger dan ook aanzienlijk teruggelopen, aldus het CBS: waar in 2018 zo’n 70% van de werknemers tijdens het werk vaak of zelfs voortdurend andere mensen ontmoette, is het overgrote deel van werkend Nederland nu aan de eenzame keukentafel thuis aan het werk. En dat is toch een andere manier van interactie.

Het is dan ook goed om als werkgever actief in te zetten op het tegengaan van eenzaamheid onder medewerkers. Gelukkig zijn er legio mogelijkheden om als leidinggevende iedereen positief aan boord te houden!

We geven graag een paar tips mee:

  • Houd een dagstart: prik een vast tijdstip waarop het hele team online samenkomt en met elkaar actiepunten en de stand van zaken door kan nemen. Door elkaar dagelijks (al is het op afstand) in de ogen te kunnen kijken, ontstaat er meer collegialiteit dan met eindeloze mailwisselingen. Bovendien geeft zo’n vaste afspraak in de agenda structuur aan een thuiswerkdag.

  • Open een digitaal koffiekanaal: zet de hele dag een digitale plek open, waar collega’s elkaar op kunnen zoeken voor een sociaal praatje. Even informeel bijkletsen en het nieuws doornemen. Eigenlijk een virtuele koffiecorner, coronaproof!

  • Een-op-een aandacht: zorg regelmatig voor een individuele afspraak met iedere medewerker. Natuurlijk mag je het over het werk hebben, maar vergeet niet om in te zoomen hoe het écht met iemand gaat. Durf ook door te vragen. Lukt het thuiswerken of loopt hij ergens tegenaan? Is er voldoende sociale interactie of wordt de bubbel wel érg stilletjes? Dit soort oprechte aandacht doet wonderen.

  • Stimuleer ‘vrije tijd’ tussen digitale meetings: niets is zo vermoeiend als de ene videocall na de andere. Daar is de mens niet op gebouwd! Check eens gezamenlijk ieders planning, en gun elkaar wat ‘vrije tijd’ tussen de meetings in. Zet na iedere 50 minuten vergaderen standaard 10 minuten pauze in de agenda. Even bewegen, een korte pitstop maken of een praatje zorgen ervoor dat je daarna weer veel frisser en sociaal opgeladen aan het werk gaat.

  • Naar buiten! Zet als team de ‘Ommetje’-app op de telefoon en maak zeker eenmaal per dag een flinke wandeling. Beweging en zuurstof houden je scherp en geven energie. En waarom zou je niet samen met een collega zo’n Ommetje maken? Een wandeling met anderhalve meter afstand is een prima gelegenheid om bij te kletsen of functioneel te vergaderen!

Deze tips kwamen grotendeels voort uit onze online kennissessies, digitale bijeenkomsten waar leidinggevenden hun best practices met elkaar delen. Lees hierover meer in onze blog. Wil je ook een keer aanschuiven? Meld je aan!