Opeens was daar de coronacrisis. Plotseling werd alles anders. Was thuiswerken vroeger bij veel werkgevers niet bespreekbaar, nu werd het van het ene op het andere moment noodzaak. Voor sommige medewerkers was dit een positieve omslag; fluitend pakten ze laptop en mobiele telefoon om eindelijk een keer heerlijk geconcentreerd vanuit huis aan de slag te gaan.
Thuiswerken als hindernisbaan
Maar talloze Nederlanders kwamen niet in een oase van rust terecht. Integendeel. Want vrijwel tegelijk met de oproep tot thuiswerken, sloten ook scholen en kinderopvang de deuren. Thuiswerken werd een uitdagende hindernisbaan. Het bleek een grote jongleeroefening tussen allerlei rollen, die tegelijkertijd om aandacht schreeuwden: medewerker, ouder, partner, huishoudster, kinderoppas, scheidsrechter én onderwijzer. Je zou van minder opgebrand raken. Gelukkig hebben wij een paar tips voor je om het roer recht te houden.
Tip 1: Wees lief voor jezelf
Deze tip zetten we bewust bovenaan. Want echt: het is nÃét mogelijk om in dit soort uitzonderlijke omstandigheden ware topprestaties te leveren. Je zit plotseling met een heel gezin opgesloten in een beperkte ruimte. Alle leuke dingen van ieders dagelijks leven zijn opeens geminimaliseerd, en ook de gebruikelijke communicatie met het werk is niet optimaal. Dat is hét recept voor hoge bloeddruk, irritatie en verminderde concentratie. Leg je lat dus niet te hoog en doe wat water bij de wijn. Dat houdt de sfeer goed en scheelt je een hoop frustratie!
Tip 2: Maak een slimme planning
Kinderen houden van structuur en duidelijkheid. Dat komt mooi uit, want dat geeft jou de mogelijkheid om óók een werkschema aan te houden en actiepunten af te vinken. Stel daarom twee roosters op. Eén voor de kinderen, waarbij huiswerkopdrachten, knutselwerkjes, (leerzame) films en buitenspelen elkaar afwisselen. Het andere rooster is voor jezelf. Zet hier de werktaken die de hoogste prioriteit hebben bovenaan. Dan is er geen man overboord als de dag toch anders loopt dan je had gepland. Zijn je kinderen nog te klein om zichzelf bezig te houden en werkt ook je partner thuis? Maak dan een verdeling, zodat jullie omstebeurt de kinderen begeleiden en (liefst in een aparte ruimte) ongestoord kunnen werken.
Tip 3: Breek de dag in stukken
Natuurlijk horen ook pauzes in het schema van Tip 2. Dat geldt voor je kinderen én voor jezelf. Breek de dag in stukken met minstens 4 ruime rustmomenten tussendoor. Maak van die pauzes echte qualitytime, waarbij je gezellig samen iets drinkt en een klein (gezond?!) snackje eet. Zet je werkknop echt even om, doe die telefoon uit en geef elkaar bewust aandacht. Speel een spelletje, lees een verhaaltje voor of bouw een huis van Lego. Is het lekker weer? Ga dan, als het even kan, lekker in de tuin of op het balkon zitten. Maak er wat moois van. Je kunt het je misschien nu moeilijk voorstellen, maar ooit komt het moment dat je met een glimlach kunt terugkijken op deze bijzondere periode.
Tip 4: Zorg voor het juiste gereedschap
Met de juiste tools krijg je de beste output. De meeste mensen denken dan automatisch aan goede wifi, een snelle laptop en een moderne telefoon. Inderdaad heel belangrijk, júÃst als je vanuit huis werkt. Maar vergeet ook je eigen lijf niet. Urenlang op een keukenkrukje werken is een absolute no-go. Funest voor je rug en een gegarandeerd energielek. Gebruik een fijne (bureau)stoel die jou voldoende ondersteunt en zorg voor een werkblad op de juiste hoogte. Dat mag natuurlijk best die oude tafel van zolder zijn, maar heb je die niet in huis en is de lokale woonboulevard gesloten? Browse dan even rond in de talloze webwinkels. Heeft je huis te weinig kamers, dunne muren of beschikken de kinderstemmetjes over volume 30? Verwen jezelf dan met een koptelefoon met noise cancelling.
Tip 5: Ieder zijn plek
Maak een duidelijk onderscheid tussen de werk- en de speelplek. Hang als je bezig bent een brandend fietslampje aan de deurkruk van je werkruimte, zodat de kinderen weten wanneer ze welkom zijn. Maak de speelplek zo aantrekkelijk mogelijk. Leg ’s avonds alvast spelletjes, knutselspullen en huiswerk klaar, liefst met een kleine, onverwachte twist. Een lekker snoepje, nieuw speelgoed of een nog niet gelezen boekje kan de dag een vrolijk begin geven waar je allemaal nog urenlang plezier van hebt.
Meer tips nodig?
Veel van onze professionals zijn gewend om op afstand te werken. Wij kunnen dus zeker met jou meedenken over hoe je jouw werkdag thuis, ondanks die ronddartelende stoorzendertjes, tóch nog prettig en effectief door kunt komen. Neem dus gerust contact met ons op!
Â